Автомобили

Как се захранват на ниво съвременните автомобили

Все по-високите изисквания за ограничаване на въглеродните емисии при автомобилите налагат въвеждането на адекватни системи. Една от тях е Start-Stop системата. Тя способства за намаляване на вредните емисии при шофиране в градски условия, но изисква адекватно захранване. Такова могат да ви предложат start-stop акумулаторите.

След въвеждането на стандарта за изгорели газове Евро 5 все повече автомобили започват да се оборудват със старт-стоп система. Голяма част от тях са хибриди, но има изобилие, както от бензинови, така и от дизелови модели.

Как работи системата?

Умната система изключва захранването на автомобила автоматично, когато спрете на място и не сте на скорост. Това означава, че на всеки знак стоп или светофар, автомобилът ще изгасне. За стартиране на двигателя не е нужно нищо повече освен да натиснете съединителя. Колата пали на момента и вие може да включите първа предавка, за да потеглите.  

Това може и да е щадящо за околната среда, но съвсем отделен въпрос е до колко е полезно за стартера и демпфера на автомобила. Но за това, друг път!

Ако вашата кола разполага с автоматична скоростна кутия, процесът протича по следния начин. Двигателят спира в момента, когато натиснете спирачката и се включва, когато я отпуснете. И при двата типа скоростни кутии, колата трябва да е спряла на място, за да се задейства системата. Тя няма да сработи, ако все още сте в движение.

Как влияе това на акумулатора?

От само себе си се подразбира, че значително по–големият брой гасене и стартиране на двигателя ще предизвика допълнително натоварване на акумулатора. За да може последният да се справи с това, е необходимо да отговаря на определени параметри. Батерията трябва да е предвидена за поддържане на повече цикли на заряд и разряд, както и да е устойчива на дълбок разряд.

Тук от значение е и динамото. При автомобилите със  Start-Stop  система то е в постоянна връзка с компютъра на автомобила, който подава различно напрежение, според необходимостта от заряд. В случая стандартна батерия трудно би понесла натоварванията.

Повечето от съвременните акумулатори, предназначени за Start-Stop система, са означени като AGM или EFB, според технологията им на производство. Преимуществата, както се досещате, е в устойчивостта им на дълбок разряд и поддържане на допълнителна консумация.

Докато колата е с изгасен мотор, електрическите системи (климатик, озвучаване, фарове и т.н.) продължават да се поддържат от акумулатора. Автомобилите със старт-стоп система имат отделен цикъл на охлаждане на турбокомпресора. При преустановяване работата на механичната помпа, водната продължава да функционира на електричество. Това допълнително оскъпява технологията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *