ИмотиСтроителство

Как да защитим дома си от влага?

Водата има силата да разруши дори камъка, затова не бива да пренебрегваме  пораженията, които могат да причинят валежите, подпочвената влага, кондензът или течовете на тръбите върху дома ни.  Не е достатъчно  да използваме само висококачествени материали при строежа му.  Водата има доказан клиновиден ефект, може да разнесе агресивни вещества или да измие водоразтворимите компоненти в съединенията. Под нейно въздействие металите ръждясват, а влагата създава условия за развитие на всевъзможни бактерии, мухъл и последващи  заболявания.

Как да се предпазите от валежите и влагата?

Трябва да вземете адекватни мерки още при първата поява на мокри петна на закрито.  Това обикновено се случва след първия по-сериозен дъжд. Хубавото е, че има няколко изпитани начина да се справите с проблема:

Тухлена зидария

Ако сте сбъднали мечтата си за дървена къщичка като от приказките или такава, построена от SIP панели (т.нар. „сглобяеми къщи”), опитните майстори съветват да си построите нещо като тухлено укрепление, което ще защити сградата  като в черупка.

За да се получи успешно, между старата и новата стена трябва да има празнина от поне 4 см, в която се слага мембранна пароизолация. Отвън тухлената „опаковка” се обработва с битумна хидроизолация и може да сте сигурни, че ще бъдете защитени дори при няколко поредни дни с проливен дъжд. 

Единственият недостатък на идеята е, че няма да може да се наслаждавате на натуралната красота, която има дървената фасада. Ако държите именно на нея, трябва да намерите друг начин за защита на  стените и таваните.

Сложете си сайдинг

Сложете си сайдинг

Този тип фасадна облицовка е  като щит между лошите метеорологични изненади и помещенията в сградата. Може да бъде от пластмаса или метал. Първият вариант се избира по-често за къщи и вили, защото може да имитира естествено дърво. 

Металният сайдинг е по- издръжлив, но не така красив. Освен това при него се чува силно, когато дъждовните капки падат по фасадата. 

Използвайте удобството за буферна зона

Разширете къщата  си с нещо като веранда, тераса или поне опънете тента. Така се оформя нещо като буферна зона, която брани стените от валежи. А ако остъклите верандата, дори ще осигурите задържането на топлината в къщата през студените месеци. 

Измажете

Измажете

Допълнителното измазване на фасадата се прави с полагане на топлоизолационен материал, а над него-  армировъчна мрежа и завършващ слой мазилка. Това е много популярна у нас практика, защото осигурява наистина стабилна устойчивост срещу влага и намаляване загубата на топлина.

Улучна система

Дренажната система също помага за защитата на стените. Водата се оттича от покрива естествено. 

Трябва да поверите изграждането на системата на специалисти. Те ще определят оптималния брой тръби, улуци и фунии, както и необходимия им диаметър.

Най-често днес се монтират пластмасови улуци. Те са леки и издръжливи. Пластмасата издържа на негативните влияния на външната среда. 

Много е важно системно да проверявате отворите на системата. В течение на една година клоните и листата могат да се натрупат в тях и  водата не може да слезе бързо. Това води до появата на влага на закрито. 

Качествено поставени прозорци

Качествено поставени прозорци

Не е достатъчно само да платите за висококачествена дограма. За да се осигури херметично затваряне, трябва прозорците да са поставени добре и отливите им да са отвън. Ако възникне необходимост, не забравяйте да залепите уплътнителна лента, което ще направи дома ви по-сух и топъл. 

Обърнете внимание на покрива

Покривът е от първостепенно значение за сигурността на сградата. Когато полагате този на къщата си, не правете компромиси с качеството на материалите и сглобките им.  

Обърнете внимание на покрива

Не забравяйте да правите редовен оглед и да ремонтирате при нужда.  Важна стъпка  в този етап е да намерите екип, който може да ви свърши професионално цялата работа по полагане на хидроизолация на покрив.

Комин и вентилация

Не само наличието, но и защитата комина и вентилационните отвори е важна за целостта на дома и комфорта в него. Ако осигурите  димни лопатки или дефлекторни капачки, ще сте направили много за безотказното им действие.

Използвайте уплътнител

През преходните периоди вали много дъжд и за да защитите дома си е полезно всяка дреболия. Не трябва да пропускате дори най-малките места, от където може да избие влага. Поставете уплътнител на прозорците и вратите, отворите, през които минават тръбите и комуникациите в сградата.

Имайте предвид, че  честото излагане на влага и други въздействия околната среда може да деформира защитното съединение. В такъв случай подменете стария уплътнител с нов.

Хидроизолация на сутерен

Влагата е основен проблем за мазето, което обикновено изиска  дълга борба с  антимухълни препарати. Това обаче няма да спре разрухата на основата, освен, ако стените не се покрият със хидроизолационни съединения или материали.  Довършителните работи се извършват отвън и отвътре.  Ако сградата е построена вече и се е появил проблем, трябва да се срине външната мазилка и да се постави ново покритие с подходящ хидроизолационен материал, мазилка и да се организира дренажна система около основата. Това не само ще спаси сутерена от влага, но и ще запази основите здрави. Всичко това гарантира  дългогодишното използване на сградата без проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *