Автомобили

На какво да обърнете внимание, когато купувате кола втора употреба

Тъй като стандартът на живот в България не е много висок, малцина са хората, които могат да си позволят чисто ново возило. Голямото мнозинство обаче е изправено пред предизвикателството да си изберат вече употребяван автомобил. Дали изборът им ще бъде правилен, зависи от много неща, но най-вече от добре извършения предварителен оглед преди покупката.

Независимо дали ви предстои купуването на употребяван автомобил от автокъща или директно от собственик, във ваш интерес е добре да огледате возилото. Много са некоректните търговци в автомобилния бранш, които бързат да се отърват от едно превозно средство, особено когато нещо по него не е наред.

На какво задължително трябва да се обърне внимание при покупка на употребяван автомобил

Със сигурност една кола, която вече е карана някоя и друга година няма да е досущ като нова, но все пак има няколко неща, които трябва да се огледат добре, преди да вземете окончателно решение, че тя е правилният ви избор. Специално за вас сме подбрали няколко важни признака, които ще ви кажат дали харесаният от вас автомобил е в добро техническо състояние.

Проверка дали превозното средство е участвало в ПТП

Несъмнено, автомобилите, които са претърпели по-сериозен пътен инцидент, няма как да бъдат в добро техническо състояние. Дори и лъснати на външен вид, рано или късно те започват да изпращат онези издайнически сигнали, че нещо не е наред.

За да не се окажете собственик на вече катастрофирала кола, проверете нейната история. Ако тя е била участник в пътен инцидент, бързо можете да установите това и да се откажете от превозното средство, докато е време.

Къде досега е обслужван автомобила

Не е задължително дори и за най-малкото нещо да е бил в оторизиран сервиз. Но все пак е желателно поне по-големите и сериозни ремонтни дейности да са извършени в оторизиран сервиз. А къде е обслужван конкретно избраният от вас автомобил, можете да разберете, като разгледате сервизната му книжка. Като бъдещ негов собственик, е важно да знаете кога за последно са сменяни маслото, филтрите и другите течности, както и продуктите на кои производители са използвани.

Как работи двигателят

А това е и най-съществената част от проверката на автомобила. Когато един мотор е изправен, той трябва да работи равномерно. Шумът от неговата работа трябва да „гали“, а не да „дразни“ ухото ви. Ако този шум ви се стори странен и не сте много сигурни дали това е нормално, най-добре е да се доверите на специалисти.

Колко собственика досега е имал автомобила

Би било добре те да не са прекалено много. За да разберете в действителност колко са били те, отново можете да разберете като проверите историята на автомобила.

Проверка на кола преди покупка – една изключително полезна услуга за купувачите на употребявани автомобили

Ако търсите безпристрастно мнение на професионалисти, то има редица фирми, които предлагат услугата проверка на кола преди покупка. Те са изключително полезни за потенциалните купувачи на автомобили.

Ето и проверките, които извършват:

  • двигател;
  • спирачна система;
  • скоростна кутия и съединител;
  • ходова част;
  • интериор.

Дали си заслужава да закупите точно този автомобил и дали цената е добра, ще кажат професионалистите, след като огледат всяка една система. Ако има нужда от извършването на някакви съвсем малки ремонтни дейности, ще ви информират колко приблизително ще ви струват и те.

Автодиагностиката – сигурен начин да се доловят слабите места на автомобилите втора ръка

За да са сигурни в избора си, голяма част от купувачите предпочитат да подложат превозното средство на автодиагностика. Оторизираните диагностични центрове разполагат със съвременна и модерна апаратура и могат да отидат на място, за да извършат тази услуга.

След извършването на услугата професионалистите ще са напълно наясно как функционира всяка от системите в диагностицирания автомобил и несъмнено ще могат да ви бъдат полезни на 100%. А това ще ви спести множество непредвидени разходи в бъдеще и големи главоболия, които са резултат от неподходящия ви избор.

Мария Кадрева

Мария Кадрева е автор и редактор на много новинарски сайтове. Български писател с богат опит в автомобилния и правен сектор. Изучавала Стопанско управление в/във Пловдивски университет "Паисий Хилендарски".

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *