Право

Помощ за пострадали в следствие на трудова злополука

Колкото и безопасна работа да имате, то все някога може да се случи нещо непредвидено и може да се окажете от страната на пострадалите. Не пожелаваме на никого да бъде участник в трудова злополука, но случи ли се, то трябва да знаете как да реагирате, да окажете първа помощ и как след това да се възползвате от възможността за получаване на обезщетение при трудова злополука.

Какво да направим, ако сме участник в трудова злополука?

Настъпването на трудовата злополука е внезапно действие, което едва ли някой може да го предвиди. Ако случайно станете обект на трудова злополука с участието на повече хора, то вие трябва да окажете първа помощ, ако сте в състояние. Опитайте се да помогнете на всеки и след това да потърсите помощ на телефон 112.

първа помощ при трудова злополука

Задължително правило е да уведомите и вашият шеф, който също да дойде на мястото където се е случила злополуката, тъй като там ще се наложи да пристигне и полицейски екип. Ако пък обаче вие сте пострадал и не може да окажете първа помощ е препоръчително да останете на място и да потърсите помощ от колега наблизо или пък чрез обаждане по телефона.

Кога една злополука се квалифицира като трудова?

По време на работният процес могат да се случат много злополуки, но повечето от тях едва ли могат да бъдат квалифицирани като трудови. За трудова злополука се счита внезапно настъпило увреждане на работник, което се е случило в следствие на работата, която той извърша.

Ако злополуката се е случила докато извършвате задължение, поставено ви от вашият работодател, шеф или наставник, то това също е трудова злополука. Случаите, в които вие сте извършвали работа, която не ви е била възложена или нямате пряко нареждане от някого, то тогава не може да се говори за настъпила трудова злополука и вие няма да може да имате претенция за изплащане на обезщетение.

видове трудова злополука

Друг случай, в който може да се заговори за трудова злополука е отиването и връщането от работното място до вашето местоживеене, място за хранене или получаване на заплати и бонуси. При настъпила трудова злополука трябва да има наличие на травма, която е довела до временна нетрудоспособност, постоянна трудоустроеност 50 или повече процента или в най-лошите случаи- смърт.

Кой може да получи обезщетение при трудова злополука?

Всеки служител, който е пострадал по време на работа и по-горе написаните неща за време, място и начин отговарят на случилото се имат право да получат обезщетение. Трябва да знаете каква давност при трудова злополука имат всички издадени документи и въз основа на тях да се предяви иск за изплащане на обезщетение в следствие на настъпила трудова злополука.

Кои вреди ще бъдат включени в изплатеното обезщетение?

Най-главните вреди, които ще ви бъдат изплатени са финансовите или по-познати като имуществени вреди. Към тях се включват всички финансови разходи, които вие сте направили като например изхарчени средства за лечение, рехабилитации, прегледи при лекари, покупката на лекарствени медикаменти и т.н. За да може да получите максимално високо изплащане на всичко е важно да пазите и съхранявате всички касови бележки, фактури и други документи, удостоверяващи за направени разходи.

документи за получаване на обезщетение при трудова злополука

Обезщетение се получава и за неимуществените вреди. Към тези вреди спадат всички болки и страдания, които вие сте претърпели по време и след злополуката. За неимуществени вреди е важно да знаете, че нямат точна цифра, а се присъждат по справедливост от страна на съда.

Ако сте близък на лице, починало в следствие на трудова злополука също може да получите обезщетение, но при положение, че се установи трайна връзка между вас. Най-често обезщетение при смърт се дава на съпруг/а, деца, родители или пък братя и сестри.

От кого да потърсим помощ, за получаването на обезщетени?

Започването на процедурата по събирането на информация и документите, които са нужни за това да получите обезщетение е сложна. Ако нямате някакви знания в сферата на правото, то ще ви бъде трудничко с всичко.

На първо място трябва да знаете, че ще е хубаво да се заредите с търпение, тъй като не всички става толкова бързо, както искаме ние. Съвета, който ние можем да ви дадем е да потърсите професионална адвокатска помощ и в частност адвокат, който има познания и опит в сферата на трудовите злополуки.

адвокатска помощ при трудова злополука

С помощта на адвоката вие ще знаете за всички срокове, които трябва да се спазят, за всички документи, нужни за подаването на иск и още куп други неща, които ще са ви в голяма помощ. Не се притеснявайте, че адвокатските услуги са скъпи, тъй като при изплащането на обезщетението, те също ще бъдат платени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *