Правна помощ

Адвокатска помощ и съвети при ПТП

Пътните транспортни произшествия започнаха да зачестяват и това става постоянна тенденция у нас. Всеки от нас знае, че трябва да бъде внимателен на пътя и да пази както себе си, така и останалите участници в движението, но винаги има какво да се случи.

От наша страна е добре да знаем какви са правата ни, когато сме пострадали при пътно транспортно произшествие. Това ще ни бъде от помощ, защото така лесно ще потърсим справедливост пред застрахователя на виновния или дори в съда.

Трябва да ли потърсим адвокатска помощ при ПТП?

Не сме задължени да опираме до адвокатска помощ или пък да се консултираме с някой адвокат. Въпреки това е добре да има адвокатска помощ, защото адвокатите са специализирани в тази сфера и могат да ни помогнат с много неща.
Например може да знаете нещо, прочетено от интернет, но в интернет има всякаква вярна и невярна информация, а адвокатите ще ви дадат само точната информация. Намерете адвокат, който разбира и може да ви помогне след претърпяно ПТП.

С какво точно може да ви помогне адвокатът при нужда от помощ при ПТП?

Точният адвокат може да ви помогне с всичко около получаването на застраховка в следствие на претърпяно пътно транспортно произшествие. Той ще ви даде насоки откъде да започнете, към кого да се обърнете, какво време ще отнеме целият процес. Друга съществена помощ е тази с попълването на документите за получаване на обезщетение. Документите са доста и една малка грешка може да ви коства още време и средства.

Ето и неща, които биха ви били от помощ при ПТП:

  • Ако сте участник в ПТП няма значение дали сте виновни или не за причиняването му, то вие сте задължени да обезопасите мястото и да помогнете на пострадалите, ако има такива. След това трябва да се обадите на 112 и да уведомите за случилото се, колко пострадали има и къде е станало ПТП-то. Не местете превозните средства докато не дойдат контролните органи, освен ако няма пострадали, които се нуждаят от спешна помощ.
  • Има случаи, при които виновният за възникналото пътно транспортно произшествие бяга от местопроизшествието. Запазете спокойствие, уведомете пътна полиция, а ако има пострадали се обадете на 112. Въз основа на всичко констатирано от служителите на пътна полиция ще бъде съставен констативен протокол за ПТП и извършителят ще бъде издирен. Когато той бъде открит ще имате право на получаване на обезщетение по застраховката „Гражданска отговорност“ на виновния.
  • Пътна полиция са в правото си да откажат изпращането на екип на самото местопроизшествие. В такъв случай вие трябва да поискате входящия номер на обаждането, което сте направили, за да имате доказателство пред застрахователя, че сте уведомили органите на реда. Другият вариант е да се обадите на вашият застраховател и го информирате за случилото се. Той може да дойде на местопроизшествието и да състави протокол, по който след това да бъде изчислено обезщетението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *