Автомобили

Съвети за безопасно шофиране през зимата

У нас все още не са настъпили тежки зимни условия, които да възпрепятстват шофирането, но скоро и това ще се случи. Дори и да няма натрупал сняг, дебел лед и лошо време, пътните условия през зимните месеци не са като тези през топлите.

Не си мислете, че щом няма сняг, то вие може да карате така, както през летните месеци. Сутринно време се образува тънък слой след на пътя, който е изключително опасен и в някои моменти може да направи автомобила неуправляем и това да доведе до злополука. Ето и няколко съвета, които ще ви бъдат от полза за едно по безопасно шофиране през зимата:

Сменете летните със зимни гуми!

Започваме на първо място със смяната на летните гуми, което е първоизточник на всичко друго, за което ще прочетете по-надолу. Не правете компромис със смяната, защото рискувате както вашият така и чуждите животи на пътя.

Дистанция

Спазването на по-голяма дистанция от автомобила пред нас и от този до нас ни дава повече време за реакция, ако се случи нещо непредвидено на пътя.

Обстановката около нас

Следете внимателно какво се случва около вас. Мислете с няколко „хода“ напред за това какво може да се случи. Добрите шофьори трябва да имат ясна преценка за случващото се, което със сигурност ще ги предпази от евентуално ПТП.

Боравене със спирачките на колата

Работата на краката със спирачките на автомобила не трябва да бъде припряна и рязка. Когато спирате е добре да не натискате педала на спирачката рязко, защото това ще доведе до хлъзгане на автомобила по пътя. Спирайте постепенно като връщате една по една предавките.

Ако случайно автомобилът ви започне да се хлъзга, то вие трябва да отпуснете педала на спирачката, за да се върне сцеплението на колелетата и след това отново да започнете да намаляте постепенно и бавно. Накратко… намалете по-отдалеч, за да нямате неприятности на пътя, които да съсипят колата ви.

Безопасност при взимане на завоите

Тук отново ще говорим за това какво трябва да правим с педалите при краката си. При взимането на завой не е добре да правите следните неща:

  • не влизайте с голяма скорост в завоя;
  • не кривете рязко волана преди завоя и докато го взимате;
  • не ускорявайте в самият завой;
  • не влизайте в завоя с натиснат съединител или пък без да сте включили на някоя скорост;

Всичко изброено дотук може да доведе до подхлъзване на автомобила, което ако се случи в завой е много опасно и в повечето случаи води до излизане от пътното платно или пък до удар в някое дърво или по-лошото… в някоя друга кола.

Внимавайте с кишата по пътя

Кишата може да доведе до аквапланинг, който се причинява от наслояването на кал, сняг и вода между грайфера на автомобила. Така автомобила губи контакт с пътната настилка и става неуправляем за шофьора.

Бъдете внимателни на пътя и не бързайте!
Ако стане нещо на пътя, то вие може да потърсите услугите на пътна помощ. Ще получите качествена и бърза помощ на пътя по всяко време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *