Интересно

Защо се нарича Гергьовден?

Свети Георги е светец в християнската вяра, който се чества на 6-ти Май. Той е роден в Кападокия, Турция, около 280 г. сл. Хр. След като приема християнството, служи в римската армия. В началото на 4 век е преследван и измъчван от император Диоклециан. Императорът, който не бил християнин, го екзекутирал, защото отказал да се отрече от своите вярвания.

След като починал, тялото му било транспортирано до град Лида, днес известен като Лод, в Израел. По-късно е построена църква на негово име, в която се съхраняват мощите му. По време на гоненията на християните, писанията са изгаряни и църквите са унищожавани. Въпреки смъртта му, репутацията на Свети Георги за смелост и добродетел се разпространява в цяла Европа. Мощите му днес се пазят в западни църкви.

6-ти Май е един от най-важните исторически празници в България, който се отбелязва в памет на Свети Георги.

Подарък за Деня на Свети Георги може да бъде:

  • Книга за историята на България или за свети Георги
  • Специално издание на монета или медал
  • Плакат или картина със символика на България или свети Георги
  • Колекционерски предмет или играчка във вид на военен костюм или воинтениски за гергьовденКолекционерски предмет или играчка във вид на военен костюм или воин
  • Тениски за гергьовден

Много англичани носят рози в реверите си, за да отбележат събитието. Те също носят Union Jack, националното знаме на Англия. Някои празнуват деня и с английски храни. Традиционно това е било време, когато английските крале и кръстоносци са използвали името на Свети Георги като боен вик по време на Стогодишната война.

С края на рицарската епоха, култът към Свети Георги намалява. През този период английските кръстоносци използват името му като боен вик. По-късно, когато протестантството завладява, популярността му намалява. В крайна сметка това не е бил официален празник, въпреки че все още е важен културен и религиозен празник.

Днес Гергьовден се празнува в различни страни и градове. Особено популярен е в градовете и селата, където има църкви, посветени на светеца. Денят обикновено се състои от специални паради и тържества. Ако планирате да празнувате, то е добре да се подготвите. Също е добре да обмислите подарък, ако ваш близък празнува. Една забавни тениски с щампи по поръчка, биха били радостна изненада.

Има много причини, поради които Гергьовден е толкова важен за страната. Неговият символ, червеният кръст на бял фон, е част от Union Jack от векове. Това е основният символ на страната и напомня за ранните дни на британската история.

Докато някои от старите обичаи на деня са били изгубени, духът на Свети Георги остава. Този ден е изпълнен с тържества и празници и има голямо чувство на национална гордост. Повечето от традициите не са фиксирани към конкретна дата, а вместо това са заимствани от други пролетни празници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *