Автомобили

Как да подготвим колата си за зимата?

Зимата е един от най-непредвидимите сезони на годината. Шофирането през зимата може да бъде цяло предизвикателство. Затова ние като шофьори трябва адекватно да се погрижим за автомобила и да го подготвим за зимните пътни условия. Ако се чувствате несигурни в своето шофиране, то вие дори може да оставите автомобила си и да намерите друг вид превоз докато лошото време отмине.

За да се спасите от някои неприятни повреди, които могат да настъпят по автомобила ви след като цяла нощ е бил навън, на студено, то вие може да прочетете тази статия и да имате едно наум за това, какво трябва да направите.
Нека започнем…!

Смяна на летните гуми

Смяната на летните гуми със зимни е задължителна за всеки един шофьор, който иска да шофира през зимата. С това не трябва да се прави компромис, защото е много опасно да бъдете с летни гуми през зимата. Дори по-евтините зимни гуми са много по-надеждни от използваните летни. Не ви препоръчваме да използвате всесезонни гуми, тъй като те също не са решение за шофиране през зимата.

смяна на летните гуми със зимни

Може би се питате – кога е точното време за смяна на гуми?! Няма точно определено време, но ние ви препоръчваме да не чакате последната дата обявена за позволена за каране с летни гуми. Когато времето започне да застудява и температурите започнат да падат под пет градуса, то знайте, че е време за смяна. Обикновено това време настъпва началото на месец ноември.

Да кажем нещо и за акумулатора!

Студа през зимните дни се отразява особено неблагоприятно на акумулаторната батерия. Когато колата ви стои на студено, маслото се сгъстява повече от нужното и така на акумулатора му трябва повече ток за първоначалното развъртане. Не позволявайте на акумулатора си да ви изостави в някой студена сутрин, а вземете навременни мерки.

Ако акумулаторът ви създава някакви проблеми още преди да е дошла зимата, то трябва да знаете, че той няма да ви върши работа през нея. Като съвет можем да ви дадем следното: сменете старият акумулатор с нов или пък си закупете нов, а сваленият го оставете за летните месеци.

Антифризът

Антифризът също е задължителен компонент от подготовката на вашата кола за зимата. За да сте сигурни в него ще трябва да го тествате на определени температури, за да видите кога ще се сгъсти много или ще замръзне изцяло. Хубаво е антифризът в колата да не пада под минимума или пък да бъде над максимума, за да върши работата си както трябва.

сипване на антифриз

Друг тънък момент е нормалната работа на термостата. Ако той не работи както трябва и създава известни проблеми, то знайте, че е време да го сменявате, защото през зимата ще ви създава още повече проблеми. При блокирал термостат, двигателя не може да достигне работната си температура или пък я достига, но твърде бавно, което сутринно време ще бъде изключително мъчително за вас.

Ако искате да си закупите кола преди зимният сезон, то вие може да потърсите услугите на компания за предварителен оглед на кола преди покупка и да бъдете сигурни в това, което сте купили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *