Автомобили

Огледайте преди да купите! Покупка на кола втора ръка.

Покупката на автомобил втора ръка е по-търсената опция, отколкото покупката на чисто нов автомобил от дилър. За да си купите обаче кола втора ръка е хубаво тя да бъде добре огледана преди покупката и да няма изненади след покупката. В тази статия ще прочетете на какво точно ще трябва да наблегнете и защо.

Сърцето на автомобила

Двигателят на един автомобил е може би най-важното нещо, което трябва да бъде напълно изправно. Ако двигателят не работи както трябва, то и поведението на автомобила на пътя ще бъде лошо.

Когато правите оглед на автомобила е хубаво да започнете именно с двигателя и ако по него има някакви проблеми, то останалата част от огледа е безсмислена. Когато двигателят работи, той не трябва да издава странни шумове, които биха означавали някаква повреда. Бъдете бдителни при огледа на двигателя, за да не съжалявате след това.

Има ли ръжда… не купувайте!

Всеки на когото кажете, че сте гледали кола, по която има ръжда, то отговора, който ще чуете е „не я купувай, защото ще сгрешиш“. Ръждата е нещото, което усилено се избягва в един автомобил и усилено собствениците използват какво ли не, за да не се появи тя. Имайте в предвид, че закупите ли си автомобил с ръжда по него, то той може би няма да ви бъде верен дълго време на пътя.

При самия оглед на автомобила дори е хубаво да вдигнете колата в някой сервиз, за да видите какво е нейното състояние отдолу. Дали праговете не са започнали да гният, дали няма ръжда отдолу, която би ви причинила сериозни разходи в бъдеще.

Като съвет можем да ви дадем следното: търсете автомобили, които са внесени от държави, в които няма зима или пък зимите там не са чак толкова сериозни! Когато зимите са тежки и пътят се засипва с пясък и сол, то това води до ръждясване на колите. А както всички знаем, колите внесени от чужбина не са първа младост и може би са карани доста зими и лета.

Състоянието на колата отвън и отвътре

Колата може да бъде изправна, но пък да бъде зле изглеждаща отвън и отвътре. При огледа трябва да видите дали колата не е удряна и изправяна след това, което може да доведе до проблеми, ако не е изправяна правилно. Друг фактор е боята на автомобила. Ако тя не е поставена от професионален бояджия, то тя ще падне след известно време и ще трябва вие да си платите за ново пребоядисване. Уплътненията на автомобила трябва да са здрави и да не са напукани, защото при валежи ще имате течове. Проверете ги хубаво и обстойно!

Ако автомобила отвън ви хареса, то значи е време да пристъпите към интериора. Тук като съвет можем да ви дадем: гледайте дали тапицерията е здрава и няма скъсано, таблото да бъде цяло и най-вече оригиналното, за да нямате нежелани проблеми след време с разкачени компоненти, скъсани кабели и други подобни неща.

Ако мислите, че няма да се справите сами с огледа, то вие може да потърсите услугите на компания за предварителен оглед на автомобили преди покупка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *