Автомобили

Какво представляват предният и задният амортисьор?

Преди да купите автомобил, е важно да знаете какво има вътре в системата на окачването му и откъде идва. Амортисьорите са отговорни за поглъщането на ударите от системата за окачване на вашия автомобил. Автомобил, който има дефектен амортисьор, ще има каросерия, която се люлее много. Полученото накланяне на каросерията се забелязва по време на завой, а спирането и ускорението са придружени от силни накланяния.

Амортисьори

Амортисьорите работят чрез разпръскване на течност между купето на автомобила и колелата. Долната опора на амортисьора се свързва с оста близо до колелото, докато горната опора се свързва с бутало. Това бутало се намира вътре в тръба, пълна с хидравлична течност, като вътрешната тръба служи като камера под налягане, а външната тръба действа като резервоар.

Ако искате да закупите нов комплект амортисьори за вашия автомобил, не забравяйте да прочетете спецификациите на производителя. Производителите често ще ви дадат стандартен номер, включително неща като 10-годишна гаранция. Все пак трябва да знаете, че пробегът на амортисьора, който обмисляте, е просто отправна точка и ще зависи от много променливи, включително вашите навици на шофиране. Например, ван за доставка може да измине няколкостотин километра на седмица, което налага смяната на амортисьори по-често от типичен автомобил.

Какво представляват предният и задният амортисьор - снимка

Въздушни пружини

Амортисьорите са жизненоважна част от системата за окачване на автомобила, като помагат на окачването да се регулира и абсорбира силата на пътя. Те също така позволяват по-предвидим и прецизен контрол върху движението на автомобила. Те работят чрез компресиране на въздух, който действа като амортисьор. Скоростта на движение на въздуха в спиралната пружина зависи от височината на пружината и количеството налягане вътре в спиралата. Без правилна настройка тази променливост може да доведе до неконтролируемо подскачане на автомобила, разтоварвайки гумите и затруднявайки управлението.

Повредена въздушна пружина може да направи колата напълно неподвижна. Колата или ще се трие в земята, или ще стане твърде висока, за да се движи. За щастие съвременните автомобилни системи са преодолели много проблеми, свързани с въздушните пружини. Въпреки това, ако въздушните пружини на вашия автомобил не подлежат на ремонт, може да помислите за тяхната смяна. Добрата новина е, че е възможно да получите достъпни заместители от доставчици.

Какво представляват предният и задният амортисьор - въздушни пружини

Хидравлични компоненти

Амортисьорът е механично устройство, използвано за контролиране на вибрациите в окачването на превозното средство. Тези устройства работят в два основни цикъла. В цикъла на компресия буталото се движи надолу към горната част на тръбата под налягане. След това, в цикъла на разширение, буталото се издига до горната част на напорната тръба и компресира хидравличната течност в камерата над нея. Този процес контролира теглото на нересорното тегло на автомобила и на пружинираното тегло.

Предният и заден амортисьор използват пружини, които са предназначени да поемат удара от пътя. Енергията на пружината се предава на амортисьора през буталния прът и горната опора. Буталото има отвори, които позволяват изтичане на течност. Течността смазва буталото и пружината, което спомага за намаляване на енергията, пренасяна през системата.

Какво представляват предният и задният амортисьор - хидравлика

Цена за подмяна на амортисьори

Смяната на предния и задния амортисьор на вашия автомобил може да струва различни, в зависимост от някои фактори. Цената за подмяна на всеки от тях варира в зависимост от марката и модела на вашия автомобил и неговите характеристики. 

Не е трудно да извършите този ремонт и сами и работата обикновено изисква по-малко от час труд. Амортисьорите са ключов компонент на системата за окачване, което помага да се предпазят пътниците от неудобство на пътя и се гарантира безопасното управление на вашия автомобил.

Добро правило за амортисьорите е да ги смените на всеки 80 000 км. Това обаче може да не е достатъчно, ако шофирате по неравен терен. Това може да причини преждевременно износване на вашите амортисьори. Друг често срещан проблем е корозията на пружинните седалки. Може също така да повреди спомагателните скоби, прикрепени към подпората. За да предотвратите това, уверете се, че смените амортисьорите и подпорите с висококачествени части.

Car Expert е един от най-доверените сайтове на потребителите, които предлагат разнообразни авточасти и аксесоари, включително и предни и задни амортисьори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *