Автомобили

Пътна помощ през зимата

Зимата е най-трудният сезон, през който може да се шофира. За новите шофьори се е предизвикателство, а за старите е нещо нормално. През зимата се случват много повече злополуки на пътя отколкото през всички други сезони на годината.

Когато падне първият сняг и се започва с по-леките злополуки, а когато времето се влоши още повече и започне силният снеговалеж се появяват и тежките злополуки на пътя, които могат да доведат до много лоши последствия.

Пътна помощ е изключително полезна през зимата за всеки един шофьор без да има значение дали той е новобранец или пък стар с много опит и изминати километри. Сега ще ви кажем с какво може да ви „ударят“ едно рамо от компания за пътна помощ!

Изтегляне на аварирал автомобил и репатрирането му

Най-често срещаната злополука през зимата са авариралите, излезлите от пътя коли и катастрофи. В тези случаи те биват изтегляни от мястото на случилото се и репатриране до някое място.

Мястото може да бъде сервиз, избран от шофьора или сервиз на пътна помощ, където автомобила да бъде поправен. Също така може да бъдете репатрирани до вашият дом, до хотел, в който сте отседнали или дори до съседен град.

Когато имате повреда по автомобила и това налага оставането ви на пътното платно е добре да сте запознати с това как да обезопасите участъка и разбира се себе си. На първо място е нужно да облечете светлоотразителната жилетка от автомобила без значение дали е ден или нощ.

След това пуснете аварийните светлини, извадете триъгълника и го поставете на 30 метра зад автомобили ако сте в населено място и на поне 100 метра ако сте извън града. Това се прави с цел предпазване от другите участници в движението, които може да не ви видят, че сте аварирал и да се ударят във вас.

Подаване на ток

Акумулаторът е най-потърпевш през зимата, тъй като студа пречи на правилната му работа. Много често се случва да запалите трудно на сутринта и да не обърнете внимание на това, но трябва да знаете, че по-късно през деня може и да не запалите колата си.

В такива случаи ще се наложи някой да ви подаде ток. Може да потърсите тази услуга от екип на пътна помощ, който да дойде и за 5-10 минути да ви помогне. Подаването на ток е лесна процедура, която не отнема много време, нужни са само качествени кабели и човек, който разбира от това което прави.

За да ви бъде подаден ток не е нужно да бъдете репатриран до някъде. Всичко става на момента и на мястото, където акумулаторът ви е „предал“. След като ви се подаде ток е добре колата да бъде карана, за да може той да се зареди още.

Ремонт на място

Ако не искате да бъдете репатрирани, то автомобилът ви може да бъде поправен и на място. Някои поправки могат да отнемат известно време, а през зимата е неприятно да се чака на студа и затова шофьорите търсят повече услугата с репатриране до сервиз. На място може да ви бъде сменена гума, да ви се достави гориво или различни течности за вашият автомобил, да ви бъде сменена някоя част, която затруднява продължаването на пътя ви.

При проблеми с електрониката на автомобила през зимата е най-добре да бъде потърсена професионална компания за направата на компютърна автодиагностика. Този вид диагностика ще открие и покаже всички грешки в компютъра на автомобили, след което ще трябва да бъдат премахнати.

Карайте внимателно през зимата и винаги имайте едно на ум, че пътната обстановка е опасна на моменти. Мислете за сигурността на останалите шофьори така, както мислите за вашата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *